URTETE
Te er det i hvert fald ikke
I virkeligheden har urtete intet med te at gøre. Blomster- og urteteer indeholder nemlig ikke blade fra teplanten, Camellia Sinensis.
Ikke desto mindre kalder vi de mangfoldige tørrede blandinger af blade, blomster og i visse tilfælde rødder og bark for te, da man indtager urtebryggene på linje med rigtige teer.
Urteteer er baseret på rene urter og har været brugt gennem århundreder som medicin samt som varme forfriskende eller lindrende drikke. Urtete kan fremstilles af så godt som alle spiselige planter, dog med skiftende velsmag som resultat. Visse planter skal dog doseres med varsomhed[1], da de kan have uønsket virkning. Visse urte- og blomsterblandinger, som for eksempel kamille- og universalte, har dog med tiden konsolideret sig som rene klassikere inden for genren.
Mere end en almindelig kop te
Adskillige urteteer forbindes med at have positiv indflydelse på vores velvære. De mange urter og blomster giver et utal af dufte og smage, der gør sig godt i helt forskellige sammenhænge; alt fra ren nydelse, til maden, en hyggestund over til før aftentid eller andet. Uanset ønsket effekt eller brug er der masser af velsmagende urte- og blomsterblandinger, der fortjener at blive nydt ene og alene, på grund af deres velsmag, duft og aroma.
For at gøre en lang historie kort
Urteteer kaldes også tisanes, som er fransk for ”lægedrik”. Og formodentlig har mange af urterne rødder tilbage til klostrenes urtehaver, hvor munke og nonner omsorgsfuldt dyrkede de vækster, som de fandt havde lindrende eller helbredende effekt. Lægevidenskaben og helsebranchen tager med skiftende ildhu urternes virkning op til diskussion og afprøvning. Men uanset forholdet mellem konkret viden(skab) og tro om urternes fortræffeligheder har mange af dem fået plads i almindelige menneskers samling af gamle husmoderråd, der går i arv fra generation til generation. Hvem har ikke fået serveret en kop varm kamillete med honning til lindring af øm hals og snottet næse?
En vild buket af muligheder
Så godt som alle spiselige planter kan bruges som ingrediens til en urtete.
Urteteer tilberedes på samme vis som andet te: med spilkogende vand og trækketid, der passer til indholdets beskaffenhed. Grove teer skal trække længere end findelte.
En håndfuld af Danmark
Urteteens mange ingredienserne kan oftest findes lige uden for døren i den danske natur. Samler man urter, blomster eller rødder ind til eget brug, er det vigtigt at undgå områder tæt på befærdede veje og sprøjtede arealer. Friskplukkede blomster eller blade kan bruges som et ekstra aromatisk prik over i’et på tørrede urteteer og udvide smagsoplevelsen. Husk at undersøg at de planter, som bruges til te er spiselige før du går igang.
Dog dyrkes mange af de råvarer man bruger i detailhandlen mere kommercielt.
Det er tilladt at blande
Urteteerne kan blandes efter hvilke urter der klæder hinanden smagsmæssigt. Nogle gange definerer teens sammensætning at ønskede ingredienser, ligesom volumen kan være med til at afgøre hvor meget der skal i et brev eller pose. Skulle du imidlertid have en yndlingssmag eller et ønske om at skabe din egen blanding af te, kan urter, blomster, rødder, te blandes på kryds og tværs.
Man skal blot huske at visser urter kan overdoseres ift. anbefalet højeste dagsindtag og medføre uønsket virkning.
Med naturen som smagsforstærker
Urte- og blomster teer består af en broget samling tørrede ingredienser med en mangfoldighed af aromaer.