Grøn te

Grøn te og ny energi

Grøn te er den ”originale” te som laves af blade af den stedsegrønne Camellia Sinensis busk, som også leverer bladene til sort og hvid te. Grøn te er tørrede og i visse tilfælde knuste blade, der kun har været udsat for sparsom iltning fra plukning til færdig te, hvorfor den har bevaret en stor del af de naturlige vitaminer og mineraler, samt det høje indhold af antioxidanter[1].

 

Fra blad til tekop

Grøn te kaldes også ufermenteret te. De friskplukkede blade tørres kun i ganske kort tid. Bladene dampes eller ristes på store ”pander”, så de bliver bløde, hvorefter de rulles. I de fleste tilfælde foregår det på maskine, men skal det være rigtig godt, bliver bladene hånd­rullet i forskellige former – krøllede, snoede, spidse, runde. Det sker ikke kun af hensyn til udseendet, men også for at regulere udviklingen af smag og indholdsstoffer. Efter rulningen tørres tebladene endnu en gang, før de sorteres efter størrelser.

 

En grøn partner

Man kan med en vis ret kalde grøn te for Østens hemmelige kilde til bidrag af antioxidanter, som vi nu også får glæde af i Vesten.

Grøn te er gennem tiden kendt for at indeholde en række forskellige antioxidanter i form af flavonoider. Grunden hertil er at den grønne te kun udsættes for sparsom iltning. Hvorved at mange af antioxidanterne bevares.

Det relative høje indhold af flavonoider gør smagen let bitter, men påvirker samtidig spytkirtlerne, så den grønne te derved bliver effektiv som tørstslukker.

Grøn te skal brygges med omhu. Brug frisk koldt vand fra hanen. Efter det har kogt, skal vandet køle af til ca. 70-80 grader. Trækketid 3 til 6 minutter, afhængigt  cut-størrelsen på bladene og hvor bitter man ønsker teen skal være.

 

Grøn te til hvad?

Grøn te kan stort set drikkes fra morgen til aften.

Selv om der er generelle forskelle, afhængigt af oprindelsen, har de grønne teer mange fælles egenskaber og smage, der gør dem egnede til lidt af hvert.

Som en generel tommelfingerregel gælder, at grønne teer går godt til fisk, lette middagsretter, stærke oste og som afslutning på et måltid.

 

Hvad klæder en grøn te?

På grund af sin karakteristiske let bitre smag har grøn te det bedst i selskab med mad, der har fedme og fylde og gerne et gran sødme; smagsmæssige modspil der runder bitterheden lidt af. Skulle man foreslå en servering i den lidt dyre ende, lyder anbefalingen på en sammensætning af foie gras, frissé salat og lidt kandiseret æble som med- og modspiller til den grønne te. En knap så eksklusiv, men ikke mindre velsmagende, kombination er fisketerrine serveret med rucola og en kold creme fraiche-sovs smagt til med mangochutney.

Sushi er ligeledes et yderst lækkert supplement til den grønne te.

Du kan også vælge at servere eftermiddagsteen grøn. Eventuelt i selskab med en muffin, som modsvarer den let bitre te fornemt med sødme. Har du modet og lysten, kan du selv digte videre på andre velsmagende sammensætninger.

[1] http://teinfo.dk/tetyper/gron-te/

 

 

0